Arculat

Településképi arculati kézikönyv készül

 

Süttő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete döntött arról, hogy megindítja a Településképi arculati kézikönyv és a Településképi rendelet elkészítését. Mi is ez, és mire való?

Mi az, amitől otthon érezzük magunkat ott, ahol lakunk? A nagymama háza, egy kőkerítés, a templomtorony, az idkolánk bejárata? Vagy a nagy hárs a parkban, a kis állomásépület, vagy a dombok kontúrja? Esetleg egy árnyas tornác, egy szép udvar, egy présház a pincesoron, egy jellegzetes kapu, vagy ablak? És mi az, amit szeretnénk ebből az unokáink számára is megőrizni?

A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény felhatalmazása alapján erre keresi a válaszokat az Önök közreműködésével a települési környezet megjelenését meghatározó jellemzőket és elvárásokat összefoglaló Településképi Arculati Kézikönyv.

A kézikönyv nevéhez méltóan Süttő sajátos, egyedi arcát, különösen pedig védendő értékeiket hivatott bemutatni. Összegyűjtjük benne a település helyi építészeti stílusjegyeit, melyeket egy építkezésnél figyelembe kell venni, alkalmazni kell az építészeti részletek, a lépték, tető, nyílászárók, kerítések, természeti környezet alakítása, tervezése során.

A kézikönyv alapozza meg az önálló rendeletbe foglalandó településképi szabályokat. A településképi rendelet a helyi védelemre vonatkozó szabályok, a területi és egyedi építészeti településképi követelmények valamint a reklámhordozókra vonatkozó előírások mellett tartalmazza a településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció, a településképi véleményezés, bejelentés és kötelezés szabályait is. Az arculati kézikönyvet és a településképi rendeletet az önkormányzatoknak 2017. október 1-ig kell megalkotniuk.

A törvény célja, hogy a települési közösségek hatékonyan óvják meg környezeti kultúrájukat, és fejlesszék azt. Reméljük, hogy a kézikönyv sokaknak segít jobban megismerni saját lakóhelyüket, és a rendelettel együtt jó tanácsokkal fog szolgálni az építtetőknek abban, hogy milyen házat építsenek!

Mindenkit kérünk és bíztatunk, segítse a munkát azzal, hogy amennyiben a település történetével, természeti- és épített környezetével, jellegzetességeivel kapcsolatos dokumentum, kép, stb. áll rendelkezésére, vagy javaslatai, észrevételei vannak, azokat juttass el a Polgármesteri Hivatalba.

 

Pengő Julianna

főépítész

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.