Miközben imádkozzunk a járvány és a félelem megfékezéséért, jelzem, hogy

a tervezett liturgiák – keresztúti áhítatok és Szentmisék  – az eredeti rendben tarttatnak meg.

 

Miután a várható létszám – hosszú évek sose haladta meg a 60 – 70 főt, ezenfelül meglehetősen nagy területen és nagy légtérben (templom) történnek a cselekmények, nincs nagyobb kockázata a vírus terjedésének, mint a vásárlás, ügyintézés, tömegközlekedés közbeni találkozásnak bármilyen – tehát akár »szokásos« influenza, vagy nátha vírussal – való találkozásnak.

 

Akinek gyenge a szervezete, idős kora, betegsége miatt úgy érzi, kockázatos most közösségbe jönnie, az maradjon távol, és otthon kapcsolódjék be  a közös imádságba.

 

Aki teheti, jöjjön bátran.

 

A Püspök atyák ajánlásait mindeközben jó lélekkel fogadjuk meg. Eddig is törekedtünk a tisztaságra, ezután sem lesz másképpen. Mindazonáltal a következőket tartsuk meg:

– csak kézbe áldozzunk, feltéve, hogy tiszta a kezünk, és megtartjuk az ide vonatkozó szabályokat;

– a közös szenteltvíz-használatot kerüljük;

– a kézfogást ne erőltessük;

 

Fontos, hogy jelen helyzetben, figyelve a kellő óvatosságra, betartva a máskor is elvárható szabályokat (nem piszkáljuk az arcunkat se koszos, se tiszta kézzel, a pénz érintése után alaposan kezet mosunk, zsebkendőt használunk, etc.), a józanság vezérelje tetteinket.

 

Arra is figyeljünk, hogy a felfokozott hangulatban a hiábavaló vitákba, a dolgokat fekete-fehéren bemutató, sokszor politikai indíttatású eszmefuttatásokba – »minden rendben van« – »semmi sincs rendben«  – nem érdemes bekapcsolódni. Ki-ki tegye a dolgát, amennyire a körülmények engedik. Amint elmúlik a járvány, visszatér az élet az eredeti kerékvágásba. Nem mindegy, hogy utána hogyan nézünk egymásra: barátként, akik egymást segítve élték át e napokat, vagy ellenfelet látva a másikban.

 

Békességes napokat!

 

 

 

Magyar Katolikus Rádió: Örömhír mindenkinek!  Hallgatható – Esztergom 92,5 MHz

Honlap: https://suttoi-szent-lipot-plebania.webnode.hu

risus et, adipiscing dictum efficitur. neque. tristique Nullam Aenean