Mint az a püspök atyák közleményéből kiderül, szombat déltől nem tartunk nyilvános liturgiát.

 

Eszerint a holnap reggeli süttői, a péntek esti piszkei Szentmisék, előtte a keresztutak (Süttő 18 óra, Piszke 17:30) még nyilvánosak, de hangsúlyosan a járványügyi szabályok megtartásával.

 

Az ezt követő Szentmiséket azonban magánmiseként mondom. Ezek rendjét is közölni fogom, hogy lélekben be tudjunk kapcsolódni.

 

Ezzel együtt, amint sikerül megszervezni a felügyeletet, meghatározott órákban templomaink nyitva lesznek a magánimádság számára, szintén a járványügyi helyzetet és intézkedéseket – min. két méter távolság, fizikai kontaktus kerülése, etc. – megtartva.

 

Ezekről is értesítem majd a testvéreket.

 

A felvett miseszándékokat alapértelmezetten mind halasztom, kivéve, ha a mondató kifejezetten kéri, hogy az előjegyzett időben végezzem el.

 

A lelkiáldozásról már korábban is írtam, olvashattunk.

 

Az általános feloldozás kérdéséről majd később.

 

Fontos tudni, hogy a megadott felmentés kizárólag a Szentmiséken való személyes részvétel alól ment fel, de nem a vasárnap megszentelése alól.

 

Vagyis továbbra is vasárnap és parancsolt ünnepeken:

– többet imádkozunk – legalább annyit, mintha Szentmisén lennénk;

– többet törődünk egymással, családtagjainkkal, veszélyeztetés esetén akár távbeszélő, világháló segítségével;

– tartózkodunk a »szolgai munkától«, azaz olyan tevékenységtől, amely elvonna a nap megszentelésétől, kivéve, ha súlyos szükség, például munkánk jellege (például tűzoltó, orvos, mentős), vagy a felebaráti szeretet halaszthatatlan esete (bajba került szomszéd, testvér megsegítése) állna fenn.

 

 

Arra is figyeljünk, hogy a felfokozott hangulatban a hiábavaló vitákba, a dolgokat fekete-fehéren bemutató, sokszor politikai indíttatású eszmefuttatásokba – »minden rendben van« – »semmi sincs rendben«  – nem érdemes bekapcsolódni. Sőt! Legyünk a béke apostolai, megértve az indulatokat, de csitítva azokat, különösen akkor, ha az a helytálló dolgozókat, boltosokat, tanárokat, etc. éri.

 

Ki-ki tegye a dolgát, amennyire a körülmények engedik. Amint elmúlik a járvány, visszatér az élet az eredeti kerékvágásba. Nem mindegy, hogy utána hogyan nézünk egymásra: barátként, akik egymást segítve élték át e napokat, vagy ellenfelet látva a másikban.

 

Békességes napokat!

 

 

 

Magyar Katolikus Rádió: Örömhír mindenkinek!  Hallgatható – Esztergom 92,5 MHz

Honlap: https://suttoi-szent-lipot-plebania.webnode.hu

Praesent accumsan eleifend Aliquam ipsum ut